NEGA LAS S SENO 

Sena je zdravilna rastlina, z zlato-rumenim pigmentom. Izhaja iz arabskega sveta, gojijo jo v Južni Indiji. Pod imenom sena sicer najdemo zelo široko paleto ( okoli 260 ) cvetnic. Sena vsebuje antrakinone kot so aloe vera, rabarbara, noni sok ter glukozide. V sodobni medicini se uporablja kot odvajalo, ampak že stoletja nazaj so predvsem gospe iz arabskih svetov vedele, da je odlična tudi za nego las ! 
           (Slika je iz interneta)

Kot sem že omenila v eni prejšnjih objav, sem obsedena z tem kar dajem na lase. Pazim da je vse naravno, preizkušeno in brez kemikalij. V svojem raziskovanju lasne kozmetike sem naletela na seno in v meni se je vzbudila radovednost. Želela sem jo preizkusiti !

PO ČEM SENA SLOVI? 

Za seno pravijo, da je najodličnejši negovalec las, ki jim daje volumen, prožnost, svilnat otip in zlat lesk. Dobrodejna je za lasišče, če se soočamo z srbečico, prhljajem ali glivičnim obolenjem lasišča.
To pa še ni vse... Sena je tudi naravna barva za lase. Ima rumeno-zlat pigment, zato je primerna za svetlolaske, za tiste, ki želijo svoj ten las le malček posvetliti, za tiste, ki želijo prekriti sive lase ali popraviti škodo, ki jo je lasem povzročilo beljenje z kemikalijami. 

KAKO JO UPORABLJAMO?

Prah čiste sene zmešamo s toplo vodo, da dobimo gladko tekočo zmes, gostote jogurta. Zmes pustimo stati eno uro. Nato jo po pramenih nanašamo na lase. Po nanosu si lasišče pokrijemo s prozorno folijo za živila ali vrečko. Tudi na laseh jo pustimo učinkovati eno uro. Po tem času jo enostavno umijemo 
s šamponom. Zgodba pa je malček drugačna, če si želimo lase z njo pobarvati...
V tem primeru prah sene zmešamo s sokom ene limone ter toplo vodo in pustimo stati vsaj 12 ur. Zmes nanesemo na lase, enako, kot je opisano zgoraj. Pustimo pa jo delovati 3 ure. Lase se nato spere in umije s šamponom. 

V primeru barvanja so rezultati enaki, kot v primeru enourne nege, le da lasje pridobijo še zlat lesk.

MOJA IZKUŠNJA

Nabita z vsemi informacijami in izkušnjami zadovoljnih uporabnic sem odšla na lov ! Našla sem jo v ekološki trgovini in jo brez pomisleka kupila. Cena ni ravno najnižja, ampak za rezultate, ki jih obljublja mi nebi bilo škoda niti zadnjega centa. Za 100 g sem odštela 13,95 €. 


Po nakupu sem od navdušena kar poletela domov. Komaj sem čakala, da preizkusim to čudo. 
Ker sem temnolaska in mi je moj ten las zelo všeč, nisem imela želja po barvanju. Zato sem seno uporabila kot enourno negovalno oblogo. Priznam... njen von mi ni všeč. Kar ima tudi dobro plat, ker ji niso dodane nobene dišave in umetne snovi, ki bi to ublažile. Dobro pa je to, da se pri šamponiranju vonj nevtralizira in skoraj popolnoma izgine. 

IN KAKŠEN JE REZULTAT?  Za moje pojme, popolnoma navdušujoč. Lasje se po uporabi čudovito svetijo, pridobijo na mehkobi in voljnosti, morebitna srbečica lasišča pa izgine...najboljše pa je to, da je takšen rezultat viden že po prvi uporabi ! *_* 
Nega las s seno je priporočljiva enkrat mesečno, učinek pa je iz uporabe v uporabo boljši, lasje pa vedno bolj čvrsti in voljni. Sena je tako naravna, da ob njeni uporabi ni bojazni, da bi slabo vplivala na lase, saj v njen ni umetnih snovi in primesi ( potrebno je paziti kakšno kupimo). 

Jaz sem torej impresionirana in zelo, zelo vesela, da sem jo našla. Pa tudi z mojimi lasmi se krasno razume ;) 

Pa vi? :) Ali kdo izmed vas uporablja to krasno negovalno rastlino? :) Vesela bom vaših komentarjev in izkušenj. 


1 komentar

  1. Becky...zelo dobra stran. Pohvalno. Hvala za vse informacije.

    OdgovoriIzbriši