KAKO SE SPROŠČAM?

Prvih izpitnih rokov je danes konec in ne znam vam povedati kako zelo se mi 'piše' =)
Z največjim veseljem in navdušenjem se lotevam te objave. 
Ne bo o kozmetiki, pač pa bom spet zajadrala v druge vode... osebne, če tako hočete. 

Danes bom pisala o tem kako se sproščam

21. stoletje je prišlo v kompletu z izrednim tehnološkim napredkom in tisoč možnostmi, ki ponujajo razvoj, ampak ker ni mavrice brez dežja, se v sodobnem času soočamo tudi z mnogimi težavami...

Nenehno hitenje, zelo visoka pričakovanja družbe, izkrivljeni in popačeni lepotni ideali, standardi, ki nam več ne pustijo dihati, prevelika ambicioznost in želja po popolnosti so stvari, ki nas ovirajo, dušijo in na nas delujejo izredno stresno. 

Stres ni vedno nezaželen, v majhnih količinah nas namreč motivira, da damo vse od sebe. Je naraven odziv telesa na dogodke, ki nas iztirjajo in ogrožajo.

Pred stresom se naše telo avtomatsko odzove in in nas želi pripraviti na soočanje s to nevarnostjo, če pa smo mu podvrženi predolgo časa, postane huda grožnja našemu zdravju, počutju, produktivnost, odnosih z drugimi in nasploh slabi kvaliteto našega življenja. 

Ker tudi sama nisem odporna na stres (ampak se zelo zavedam njegove nevarnosti) sem se odločila, da v današnji objavi napišem nekaj načinov mojega sproščanja. 

1. SPREHOD V GOZD IN OBJEMANJE DREVES
Včasih se odpravim  v gozd in vsaj za tisto uro doma pustim vse tehnične pripomočke ter uživam v svežem zraku, gozdnih zvokih in energiji, ki jo oddajajo drevesa. 
Ste že slišali, da drevesa zdravijo? In ne, to ni samo urbani mit, temveč splošno priznana metoda, katero priznava celo medicina. Postopek zdravljenja in sproščanja je zelo preprost.
Močno se privijte k deblu in v tem položaju ostanite prb. 10 minut. Najbolje je, da v tistem času ne mislite nič.
Garantirano je to eden izmed boljših načinov sproščanja, kar sem jih kdaj preizkusila. Seveda pa ni vseeno katero drevo objemate... Najbolj priporočljivo je stisniti brezo, hrast, bor, bukev ali kostanj. PRIPOROČAM! 


2. MEDITACIJA IN JOGA 
Ne morem se hvaliti z velikim poznavanjem joge, lahko pa rečem, da (sploh v poletnih) mesecih zelo rada prakticiram staro jogijsko tehniko- imenovano POZDRAV SONCU (na sliki spodaj)-, ki aktivira celotno telo in uravnoveša pretok energije po energetskih kanalih. Gre za zaporedje dvanajstih položajev, ki jih izvajamo neprekinjeno. Zelo všeč pa mi je tudi meditacija, skozi katero se pripravimo v stanje odsotnosti misli. Je tehnika s katero pridemo v zelo globok stik s seboj in resnično spoznamo svoj notranji svet, ki je popolnoma naš, iskren in ni odet v maske. 3. SLADKANJE 
Da pa ne bom samo moralizirala in predstavljala 'hudih' tehnik bom kratko malo priznala. Ja! Moja vrsta relaksacije je tudi sladkanje. Nekateri pravijo, da je čokolada hrana za možgane (v kar ne verjamem, saj vem, da je sladkor sicer škodljiv in 'lepi' naše možgane), priznam pa, da je košček dobre temne čokolade zelo dobra hrana za moje živce :D Vseeno pa se škodljivosti prevelike količine sladkarij zavedam, posledice poznam in dozo poskušam zmanjšati... ampak v stresnem času je res pomiritev in pol ! 4. ŠOPING 
Hahaha,  iz točke v točko huje je ! :D 
Ampak ja, če se že grem blog, pa naj bo to vsaj iskren blog! Kakšen mini šoping me neverjetno sprosti, pa tudi če se ne konča na blagajni, ampak ostane le pri ogledovanju in pomerjanju kosov, ki me očarajo :) 
Sem skromna, a ne ? :P
Že samo ogledovanje je super nagrada za uspehe, učinkovita tolažba za neuspehe, balzam za žalost in ojačevalec sreče. 


5. VROČA ČOKOLADA S PRIJATELJICO 
Ali pa čaj, ali pa voda. Ko si z dobro prijateljico je vseeno ! 
Rada se odpravim na podaljšan klepet s svojo prijateljico, najraje v dvojini. Imam občutek, da se lahko tako najbolj efektivno pogovoriš o svojih problemih in analiziraš tuje. Včasih sedejo tudi večji krogi, ampak v njih sem bolj hiperaktivno naravnana in name ne delujejo tako sproščujoče, ampak vseeno... naj si bo pijača v dvojini ali množini, odkrit pogovor in iskren smeh zdravijo :) 
6. BRANJE 
Še posebej všeč mi je tisto pred spanjem. Na nočni polički imam nekaj duhovnih knjig, z lepimi citati, enostavno zato, da zaspim pomirjena, sproščena, nasmejana in lepih misli. 
Saj vsi poznamo tisti znameniti stavek ; >> Misel je moč. << Ali pa ... >> Misel je močnejša od vsega.<<. Sama v to verjamem, zato se trudim, da so moje misli sončne, pozitivne in optimistično naravnane. Vsak večer pred spanjem začutim globoko hvaležnost, za vse kar imam in pomislim na vse, ki tega nimajo. Pot do sreče je enostavna... preštejte svoje blagoslove in odmislite svoje težave!7. GLASBA
Moj okus za glasbo je zelo širok in raznolik. Všeč mi je več zvrsti, v napornih obdobjih pa se najraje poslužujem klasike in igranja klavirja. Kot da bi s pritiskom na tipke iz mene odhajala negativna energija. Občutek je sproščujoč in čaroben. Ne govorijo zaman, da glasba iz duše odstrani umazanijo življenja.8. KOPEL IN DIŠEČE SVEČKE 
Dobitna kombinacija. Dišeče svečke in peneča kopel, v ozadju pa posnetek šumenja morja, zvoka tibetanskih posod ali žvrgolenja ptičkov. Občutek za Bogove, obenem pa usluga za telo in duha.
Prilagam tudi nekaj posnetkov, ki so mi najbolj všeč :)
Tibetanske posode  , šumenje morja , čivkanje ptic. (klik)
9. SPANJE 
Ko sem bila otrok sem se spanju upirala na vse možne načine. Danes... danes pa je spanje zame blagoslov. 
Rada spim, saj poskusim vsaj pred spanjem pozabiti na vse težave, rada spim, ker se zavedam, da je spanec zdrav in nujen. 
Sama sebi zvečer rečem, da je današnji dan končan in da ga več ne morem popraviti. Jutrišnji pa se mi ponuja kot možnost, da sem srečna. Pričakuje me in mi dovoli, da iz njega ustvarim najboljši dan v svojem življenju.... Kaj ni to čudovito? :)


Damice, veliko časa namenite sproščanju, duhovni rasti, oblikovanju osebnosti in drobnim radostim, ki vas veselijo in bogatijo. 
Okusi so različni in vsak človek je zase svet, zato svoj tip sproščanja prilagodite sebi in svojemu počutju. 

Želim vam veliko sproščenih dni, mesecev, let :) 

2 komentarja

  1. Oh, branje pred spanjem, res je sproscujoce ;) pa se cokolada juj:D z vecino ostalih bi se pa tudi strinjala��

    OdgovoriIzbriši
  2. Super blog imaš in te izredno rada prebiram :) Si razmišljala, da bi si naredila bloglovin "gumb" na strani? Ne zasledim vedno vseh tvojih objav na Facebooku, na Bloglovin pa redno spremljam veliko blogerk in b tudi tebe rada dodala zraven :)
    Lepo se imej

    OdgovoriIzbriši