MOJE NAJLJUBŠE DESTINACIJE


Ne da poletje prihaja, TUKAJ JE ! 
Na to nas opozarjajo sončni dnevi, kot je današnji (ja, ko spišem to objavo se s svetlobno hitrostjo odpravim ven), visoke temperature in tisti vonj ... po poletju ! 

Ker se bliža čas dopustov, eden najpomembnejših tednov v letu, sem se odločila, da z vami delim svoje najljubše destinacije, ki so me očarale tako zelo, da bi se tja nemudoma vrnila ! 

Do sedaj sem obiskala hmmmmm... 12 držav, ampak najbolj od vseh so se mi v spomin vtisnile naslednje; 

TURČIJA 

Družinske počitnice v Turčiji so in bodo ostale najlepši spomin od vseh skupnih dopustovanj. Turčija te prvi dan očara, drugi pa zasvoji. Seveda moraš biti človek katerega njihova kultura, tradicija in vera sploh pritegnejo. To ni sanjska dežela za krščanske fanatike, saj se okrog in okrog razprostirajo veličastne džamije in minareti. Za moj okus- čarobno ! 
Država je zgodovinsko bogata, ljudje so neizmerno gostoljubni, topli in skromni. Peščene plaže so enostavno čudovite, na ulicah pa lahko začutiš pridih orienta. Hrana je seveda malenkost drugačna, z dodatkom njihovih začimb, ampak izredno okusna. Turški čaj je nekaj posebnega tudi v resnici, ne samo na papirju. Sejmi in stojnice dodajo mestu živahnost, jezik pa je pojoč in lepo ga poslušati.
Istanbul je po mojem mnenju eno najlepših mest. Pravijo mu tudi mesto dveh celih, saj si ga delita Evropa in Azija. Tudi zaradi tega ima zame dodano vrednost ... ker je pač nekaj posebnega ! Carigrad ali Istanbul. Modra mošeja znana po svojih modrih ploščicah in kar šestih minaretih. Rana ura- zlata ura. Sprehajanje ob morju ob šesti uri zjutraj. Voda neverjetno topla, v zraku odmevi klicev k molitvi, okus misterioznosti. Obmorsko mestece in ostanki templjev. 


BOSNA 

Kdor še tam ni bil, nima pojma kaj zamuja ! Sploh si ne predstavljate koliko ponuja ta država, ki ima za seboj tako žalostno zgodovino, ampak tako vesele ljudi. Naravna bogastva so neprecenljiva, imajo čudovite reke, hribe, imajo košček morja in imajo svoje piramide ! Ste vedeli? Poleg tega to niso samo običajne kamene strukture, pač pa čuda, za katera je dokazano, da imajo ogromno energetsko vsebino in človeka napolnijo z neverjetnimi občutki miru in spokojnosti, O tem kako čudovito je Sarajevo, verjetno ni potrebno izgubljati besed.
Pa reka Drina, katera je omenjena tudi v vrhunskem knjižnem delu Most na Drini (priporočam!), Bihać in njegova Una, ki očara s svojo lepoto in čistostjo, biser imenovan Mostar, pa obmorski Neum. 
Nisem ljubiteljica mesa, ampak njihovi 'čevapi', so opevani z razlogom ! Pritegnejo me tudi stojnice, kjer se da barantati in kupiti 'sve i svašta'. Vse to so razlogi, da se (vsaj) enkrat odpravite na dolg izlet po Bosni. Prepričana sem, da bo zadovoljila še tako zahtevne okuse, saj dejansko ponuja vse in še več ! 

 
Na sliki je viden Neum, kjer enostavno morate dopustovati, če si želite zabave, lepega okolja in nizkih cen. 

 

Slika je narejena v Bihaću, ob reki Uni, na terasi restavracije. Na žalost dan ni bil sončen, zato tudi na sliki ni vidna vsa lepota čudovite reke in okolja. 


Sarajevo - srce Bosne- ponoči. 


Mostar je lep, kot da bi ga narisali. To enostavno morate videti vsaj enkrat v življenju ! 


Velika Kladuša in njen izjemno ohranjen in lep grad, katerega si lahko ogledate.  Mesto številnih porok in turistov. 


Za konec pa še nekaj za lušte ... Najboljši čevapi na svetu ! :) LONDON  

Veliko bolj Evropski, civiliziran, z manj naravnimi danostmi, kot predhodni destinaciji. Pa vendar izredno kulturno obarvan, zanimiv in poseben s svojimi znameniti telefonskimi govorilnicami, taksiji, podzemno železnico in raznolikostjo kultur. Osebno najbolj všeč mi je seveda kraljeva palača, na London eye, pa si nisem upala, ker se mi obrača želodec, ko sem kje visoko. Tam sem prvič stopila v Primark in se seveda zaljubila v to veleblagovnico :D 


Ob pogledu na to lepotico te preplavi kraljevski občutek.


Most, ki spominja na pravljico. 


Kolo za pogumne. 


SICILIJA 

Tja sem odšla s svojo drago prijateljico in morda se mi je ravno zato ta destinacija tako prikupila. Ogledali sva si ogromno znamenitosti in teden je bil resnično dinamičen ter brez počitka. 
Izredno me je navdušila kulinarika. Njihovi 'arančini', so dobri za umret, da o sadju (ki ima popolnoma drugačen okus kot naše) sploh ne izgubljam besed. Tam sem se najedla pomaranč in jagod za vse življenje, pa tudi pice kakšne pol leta po potovanju še videti nisem mogla. 
Ogledali sva si Dolino templjev, kar je bil zame vrhunec potovanja. Prav tako me je navdušil tudi grški teater. Precej od blizu sva videli Etno (dejaven ognjenik)  Ob pogledu na njegovo mogočnost te spreleti srh, pomešan z občudovanjem.


Pogled na ruševine in morje, ki je vidno zadaj, je neponovljiv. 


Nekaj posebnega je sedeti na teh sedežih, sploh ob misli, da so premagali stoletja. 


Dim, ki prihaja iz ognjenika je malenkost srhljiv. 


No, pa smo ! :)
To so bili moji najljubši štirje kraji. Daleč najbolj navdušena sem nad prvima dvema in ravno ta dva si najbolj želim obiskati ponovno ! 
Upam da ... kmalu :) Ni komentarjev