MOJE ŽIVLJENJE BREZ MLEKA

15. 3. 2015
To je bil dan, ko se je moja kalvarija začela. Kot, da bi bilo včeraj se spomnim datuma, občutka in vsega kar sem takrat počela. Spomnim se, kako sem premišljevala o vseh možnostih mojega prehlada. Moj nos je bil tako nabito poln, da sem komaj dihala, jedla, spala. Grozno! Pa sem mislila, da gre le za prehoden nahod, za katerega sem kriva sama, ker se vedno prehitro obujem v balerinke in oblečem lahkotna oblačila.
A stvar se ni in ni hotela končati.

MAJ 2015
Jaz še vedno v enakem stanju, kot dva meseca nazaj, s par centimetri daljšim nosom (haha) od vsega pihanja, ki sem ga morala preživeti. Vrednost robčkov, ki sem jih v tem času porabila, bi mi zagotovo prinesla uro ali pa vsaj torbico priznanega oblikovalca. Nisem imela vročine, ne bolečega grla, samo ogromne količine izcedka in izredno bolečo glavo. Vedela sem, da je vzrok v tem, da je polna sluzi in me pri premikanju pač boli. Pri kašlanju sem izkašljevala sluz, bolečina v glavi pa je bila toga in pekoča, zelo podobna vnetim sinusom.

JUNIJ 2015
Odločila sem se, da se več ne grem.. 'Prehlad' se je vlekel že tri mesece, jaz pa nisem bila niti malo boljša. Sklenila sem, da se grem pokazati zdravnici.

JUNIJ 2015
Zdravnica je reagirala ... pričakovano! Prehlajena sem. Pa pika! Bolj kot sem se pogajala, da res nisem, da je nemogoče, da bi se tako vleklo, da vem kako izgleda prehlad, bolj je ona zatrjevala, da res ne more biti nič drugega. In sem šla, s samoplačniškim receptom v roki, ki je romal v prvi koš za smeti. Dovolj poznam sebe in svoje telo, da vem, kdaj nisem v redu. 

JULIJ 2015 
Poletje, zunaj je pripekalo sonce, ljudje so bili evforični in veseli, jaz pa utrujena od vseh alergij (imam alergijo na trave, cvetni prah, lipe, domače živali itd,..), ki so me izčrpavale v tistem času.
Moje stanje je bilo še vedno obupno, izkašljevala sem prave kepe sluzi, včasih tako intenzivno, da so mi tekle solze in da me je sililo na bruhanje. Ponoči nisem upala mirno spati, ker je bilo moje dihanje popolnoma ovirano. Nisem mogla dihati niti skozi nos, niti skozi usta. Pila sem napitke, ki naj bi delovali proti sluzi v telesu, na dan porabila par paketov robčkov, inhalirala, a pomagalo ni nič!  Zadevi so se pridružila tudi vaginalna vnetja in izpuščaji podobni koprivnici. Srbeči, boleči. Šla sem k dežurnemu zdravniku, ki mi je dal tablete proti alergiji. Niso prijele.
Čez čas so se vsem nadlogam pridružili še mozolji. Grdi, veliki in meni (ki sem imela vedno lepo kožo) neznani.
Spet sem šla k zdravnici, a bolj odločna.
Takrat me je  poslušala, si vzela čas in me celostno pregledala. A res ni vedela, kaj bi lahko bilo. Krivdo sva družno prevalili na izpite, prihajoči poletni rok in stres, kateremu sem podvržena... Tako sem-zmedena od vsega hudega- tudi takrat šla domov z novim receptom, a nič bolj pomirjena.

To je bil dan, ko sem ugotovila, da živim v državi, kjer ti ne bo pomagal niti Bog, če si ne boš pomagal sam.
In če sem kaj vedela, sem vedela, da ni več heca. Z mojim telesom je nekaj resno narobe. 
Še isti dan, sem šla v knjižnico in domov privlekla pol oddelka knjig o alternativni medicini, reakcijah v telesu in alergenih. Počasi in korak za korakom so se mi začela odpirati vrata v svet novega, neznanega in neraziskanega. Postala sem vedoželjna in kar srkala vse, kar je v čtivih pisalo.
To je bil še eden izmed tistih dni, ko se je zgodila preobrazba. Kot hišica iz kart, so se mi začele podirati vse zastarele ideje, miti in prepričanja povezana z zdravjem in prehrano. Eno od teh mi je bilo najbolj čudno in presunljivo. Nekdo si je upal trditi, da mleko ni zdravo!

''Ja kako, zaboga svetega ! Kdo si je izmislil, da mleko ni zdravo?!?  Mleko je polno kalcija, zaradi mleka imam zdrave kosti in nekoč bom zaradi njega fit babica'', sem robantila sama v sebi! 

A za vsako novo prebrano stranjo, za vsakim obrnjenim listom se je bolj podirala naučena teorija. Spoznala sem, da je čas za prakso!

ČEZ NEKAJ ČASA... 
Sedela sem na stolčku pri bioenergetiku in gledala v čudne naprave in kable, ki mi jih je navijal okrog telesa.  Malo skeptična, priznam, a odločena, da pridem resnici do dna.
Bil je zelo kraten in neboleč poseg. In žal, tako presneto žal mi je bilo, da ga nisem opravila že prej.
Rezultat je bil jasen! HUDA ALERGIJA NA MLEKO in MLEČNE IZDELKE. 

Takrat se je začela prva dieta v mojem življenju. Stvar sem vzela izjemno resno in takoj po prihodu domov darovala vso zalogo čokolad mami in si pripravila seznam stvari, katere bom prečrtala.
Nisem naivna, zato sem želela sama preveriti, če stvar res drži. Če sem res alergična na to belo tekočino, o kateri so ljudje moje celo življenje govorili samo v presežkih.

ČEZ EN MESEC... 
Hud mesec je bil za mano. Rekla sem adijo mleku, vročim čokoladam, torticam, smetani, skuti, sirom,  maslu, sladoledu, mlečnim kremam, itd ...
Vsak večer in vsako jutro sem popila sok ene limone, ki naj bi razsluzila telo, za ustavljanje glivic kvasovk pa sem začela uživati probiotike.
Prvi teden je bil grozen. Seznam moje hrane, se je skrčil za vsaj 70%. Bila sem zmedena, ni se mi niti sanjalo kaj točno jesti. A gnala me je želja, da pridem stvari do dna. Nisem odnehala.
Po enem tednu sem lažje dihala in rdečih lis po koži več ni bilo. Po dveh, so se začeli sušiti mozolji, po treh pa sem dočakala miren spanec, ko se mi vmes ni bilo treba prebujati in izkašljevati gnojne sluzi.
Ne lažem, po enem mesecu diete brez mleka in mlečnih izdelkov, s pomočjo limone in probitikov, sem bila prerojena. Stara, zdrava jaz.
In takrat se je potrdilo. Škodo mi je resnično povzročalo mleko. Tako so na plano privreli tudi spomini, na otroška leta, ko sem velikokrat po mleku čutila napihnjenost, slabost. Doma so mislili, da si izmišljujem, v mali šoli pa so me silili v mlečni riž in čokolino.
Ker je mleko sestavni del mnogih jedi (tudi mojih ljubih palačink), od spoznanja dalje kupujem kokosovo, riževo ali sojino.

Dr. Spock trdi, da je kravje mleko škodljivo, predvsem za otroke, a tudi za odrasle, ker slabi naš imunski sistem, iz tega pa izhajajo anemije, alergije in celo upočasnjen razvoj možganov. 
Od mleka, je za dojenčka primerno samo materino, ki je nezamenljivo in edino, ki mu (ob zdravi prehrani matere) zagotavlja vse kar on potrebuje, ob tem pa v črevesju hrani dobre bakterije.
Kravje mleko je obdelano pri tako visokih temperaturah, da ostane brez vitaminov.
Kalcij v mleku, ki ga tako promovirajo in označujejo za zdravega, preseže dnevni odmerek, ki ga potrebujemo in se zato začne nabirati ob stene arterij.

MLEKO TELO ZASLUZI ! ! ! , kar pa ne velja za kalcij, ki ga lahko pridobimo v drugih izdelkih. Na primer sezam, brokoli, ohrovt, regrat, borovnice, mandlji itd. 

Posledice telesa polnega sluzi pa so otitis, zadebeljena žrelnica, kašelj, sinusitis, dolgoročno pa celo različne vrste raka, bolezni srca in ožilja, astme, alergije. 


Seveda vam tega ne bodo povedali, ker je mlečna industrija eden največjih in najbolj dobičkonosnih poslov na svetu. Občasen požirek mleka ali žlica skute vam morda res ne bosta naredila škode, a treba je vedeti, da dolgoročno gledano mleko nima niti ene snovi, katere ne bi mogli nadomestiti s katerim drugim živilom.

To ni antipropaganda, niti blatenje živila, ki smo ga dolgo imeli za superiornega.
To je le moja osebna izkušnja! Brez olepšavanja!
Odkar sem kravje mleko izločila iz prehrane imam mnogo manj težav. Še vedno se zgodi, da pridem v občasen stik z njim (kakšno družinsko kosilo, kjer je kje prisoten v manjši količini), a nikoli več ga ne kupim ali načrtno uživam. 
Kot ustvarjalka bloga, se čutim dolžna prikazati resnična dejstva. 
Pa najsi bodo o kozmetiki, hrani ali življenju nasploh.

O tem kako živite, pa je odvisno samo od vas :) Pravzaprav je vaše zdravje in vaše telo nekaj, kar se tiče vas. Moja objava je le dobronamerna, ker ne želim, da bi kdo moral tako dolgo iskati razlog svojih težav :) 

Spodbujajte ljudi, ki želijo skrbeti za svoje zdravje! 

Je tukaj še kdo, ki ne uživa mleka?
 _____________________________________________


Če želiš izvedeti 9 pravil, ki jih upoštevam pri svojem prehranjevanju, pa klikni TUKAJ...

13 komentarjev

 1. Ena izmed najboljših objav, ki sem jih prebrala zadnje čase! :) Grda resnica o mlečnih izdelkih.
  Odkar vem kako škodljivo je, skušam zmanjšati mlečnine. Brez definitivno ne gre, ker preveč obožujem sir :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti ! :)
   Ja, se strinjam, včasih je res težko ! :)

   Izbriši
 2. Sama sem imela prav tako probleme kar se tiče uživanja mleka in mlečnih izdelkov ter alergij. Sama sem že od 1. leta astmatik, saj so mi pri prvem cepljenju predozirali cepivo in zrušili celoten imunski sistem.

  Pred 1 letom sem se naenkrat začela slabo počutiti, bila sem napihnjena, šlo mi je na bruhanje...imela sem simptome, ki so kazali na nosečnost ampak, ker sem zaščitena se je potem vse skupaj izkazalo za alergijo na mleko. Pa sem dala skozi vse od osebnega zdravnika, iskala sem informacije na blogih, forumih, obiskala sem ginekologa za vsak slučaj.... in končno so mi potem potrdili diagnozo. Po tem sem za 1 mesec umaknila mleko in mlečne izdelke, vse skupaj je izginilo in tudi dihala sem lažje. Sama sem nora na mlečne izdelke, ampak jih probam čim manj zaužiti. Prav tako se poslužujem sojinega in riževega mleka. Edino tapravgea za v kavo še nisem našla haha. Imaš kakšen predlog?

  xx

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A ti ga lahka jst dam? Ovseno iz Hoferja je bomba za v kavo ;)

   Izbriši
  2. Ojoj :( Bogica. Se navadiš na življenje brez njega, jaz sem se. Seveda se še kdaj pregrešim, a posledice so prisotne še nekaj časa po tem. Sem ugotovila, da se niti ne splača :) Sama kave ne pijem, mama pa daje v njo ovseno, kot je rekla Ana.

   Izbriši
 3. Jaz imam zaradi mleka pogosto krče. Sem tudi šla na obisk k alternativcem in so rekli, da je mlečna beljakovina. Sem se probala odpovedati mleku, ampak je problem, da vse kar imam rada vsebuje mleko, nadomestki pa mi niso všeč. Zdaj sem vnos mleka pač zmanjšala in na srečo nimam več problemov. :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Tudi jaz se poskušam izogibat mleku, enostavno ni narejen za nas. Super objava in sem jo z veseljem delila med svoje sledilke ;)

  OdgovoriIzbriši
 5. Odlična objava, se popolnoma strinjam s tabo! Sicer mi mlečni izdelki ne povzročajo težav, vendar se je jim je zagotovo boljše izogibati. Že več kot 10 let mleka ne pijem, sir pa sem tri leta nazaj spet začela jesti in začuda sem dobivala nora vnetja sinusov. Zadnje leto se spet striktno izogibam siru – vnetja so v veliki meri izginila, pa tudi pozdravim se veliko hitreje. Čestitke za pogum, upam, da tvoja zgodba prepriča še koga <3 :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Tebi pa bravo za vztrajnost in samodisciplino :)

   Izbriši
 6. Citiram: "To je le moja osebna izkušnja ! Brez olepšavanja !".
  Slovnične napake, med besedo in klicajem ni presledka. Le dobronameren nasvet za kvalitetnejši blog.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vita, včasih objavim preveč na hitro, še preden bi dobro ponovno prebrala in kasneje zasledim kakšno prav smešno napako. Veliko pa jih tudi ne opazim oz.se jih ne zavedam. Hvala za opozorilo! :)

   Izbriši