8 + 1 NASVET KAKO PRIVARČEVATISte brale STRASTNO ZAPRAVLJIVKO? Jaz sem! In to kar vse dele. A vam povem zakaj? Ker je glavna junakinja Rebecca in ker sva si zelo podobni. No, bili! 
Včasih so bili moji nakupovalni pohodi spektakularni. Najprej sem delala in skrbno varčevala vsak €, potem pa radostno zapravljala. Odkar živim in se posledično tudi preživljam sama, sem ugotovila, da je življenje kar drag biznis ! :D Stroškov je ogromno in denar dobesedno puhti iz denarnice. 
Po nekaj mesecih samostojnega življenja sem spoznala, da tako razpravljivo pač ne bo šlo in sprejela nekaj ukrepov, s katerimi mi na koncu meseca ostane kakšen kovanček več.
Držim se jih in upam si trditi, da so (vsaj zame) učinkoviti. 1.) NAPIŠI SI SEZNAM... IN SE GA DRŽI 

Vem, da izgleda kot, da sem ušla iz doma starostnikov, a seznami so dejansko rdeča nit mojih večjih nakupov. Rada jih imam, ker me v trgovini spomnijo, po kaj sem dejansko prišla in me potegnejo k bistvu, ko začnejo moje oči lutati med nabito polnimi policami v iskanju nečesa kar kao rabim, pa čeprav dobro vem, da NE RABIM. 

2.) REGISTRIRAJ SE, PRIDOBI SI KARTICO, IZREŽI POPUST. 

DM ima za dijake in študente, ki uporabljajo njihovo kartico vsak mesec kupon za -25%, tudi v Tuš drogeriji imajo študenti svoj dan( torek), ko vam povrnejo 10%  nakupa.
Živilske trgovine imajo skoraj vsak teden v aktualnih katalogih bon za popust. 
Vendar PAZI ! Če nekaj ne potrebuješ tudi bona ne koristi. Poznam namreč nekaj ljudi, ki bi kupili najbolj nepotrebno stvar, samo zato, da bi se znebili majhnega listka, na katerem piše -10 ali pa -25%.
Ne kupiti je še vedno varčneje, kot kupiti.  .

3.) ČE SI V DILEMI, POČAKAJ

Pridem v trgovino. Zagledam krasen modni kos ali zavonjam čudovit orientalski parfum. Pa vseeno ni dovolj. Nisem prepričana. Vsekakor ga ne kupim takoj. Vem, da bom impulzivnost kasneje obžalovala. Poslikam, pomerim, poduham in si vzamem čas.
In če je kos zadnji ? Se ravnam po pravilu, 'če mi je usojen, me bo počakal :)'

4.) BODI ZVEST PREIZKUŠENIM IZDELKOM

Zvestobo jemljem zares, pa ne samo pri odnosih, pač pa tudi pri hrani in nakupovanju. Sem oseba, ki je zadovoljna tudi z dobrim in ne hlepi po popolosti. To je dobro, kajti nisem večna iskalka še boljše torte, še boljšega pudra, še boljše čokolade. Ko najdem torto, ki mi je res dobra in puder, ki mi je res všeč, sem tem produktom zvesta. Seveda kdaj poskusim tudi kaj drugačnega, a v osnovi sem zaprisežena nečemu kar poznam in kar mi ustreza. Prisežem, da prihranim ful časa, denarja in živcev.

5.) NE NAKUPUJ LAČEN, JEZEN ALI ŽALOSTEN

Ko sem lačna, jezna ali žalostna prišla, kupila in šla, se še nikoli ni končalo dobro. Ali je bilo ogabno, preveliko, premalo ali pa preprosto grdo. Jaz pa nič srečnejša, samo še bolj sem se tulila, ker sem kupila nekaj totalno 'out', pri tem pa seveda še izugubila račun in se zavedno poslovila od svojih težko prigaranih eurčkov.

6.) IMEJ MESEČNO OMEJITEV 

To pomeni, da se odločiš za mesečno vsoto katere ne boš prestopila. Na primer, v drogeriji mesečno ne boš pustila več kot 25 €! Če na mesec ne porabiš vsega, se ustvari dobropis, ki se prenese v naslednji mesec. Priporočam ti beležko, v kateri vodiš računico.

7.) POZANIMAJ SE O IZDELKU

Mislim, da še nikoli ni bilo toliko blogov, kjer lahko pridobiš res ogromno informacij o različnih produktih. Gugl res veliko ve in ima odgovor na skoraj vsako vprašanje. Preden se podaš v brezglavo iskanje najboljše mat šminke preveri še druga mnenja.
(P.s. verjamem, da vsak blog v vaših očeh ni verodostojen, zato najdite tistega, kjer čutite iskrenost in objektivnost. )

8.) NAJDI CENEJŠO ALTERNATIVO 

Vsak ima svoje prioritete in področje, kjer mu ni škoda denarja. Pri nekaterih so to avti, pri drugih hrana, pri tretjih čevlji. Razmisli katero področje je tisto, kjer ne boš pogrešal izostanek priznane znamke in kvalitete. Pri meni je to potrošni material, naprimer: vatice za odstranjevanje make upa, darilne vrečke, serviete, vatirane palčke, voščilnice, zvezki... pri teh produktih res ne vidim razlike in vedno posegam po cenejših.

Pa še en bonus za ženske ...

9.) PUSTI MOŠKEGA DOMA.

Posplošujem, ampak večinoma to pomeni mir zate in mir zanj... ker po njegovem ti itak vse paše, samo, da te čimprej spravi iz mučilnice in odpelje domov ! :D

Imaš tudi ti kakšen uporaben nasvet kako privarčevati denar? :) 

2 komentarja

 1. Ooo, luštni nasveti!
  Meni pri financah pomaga kar aplikacija. Preizkusila sem jih že mnogo, trenutno ostajam na Toshl appu, kjer če ne drugega vnašam prihodke in odhodke.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Tamara, mogoče ti kakšen celo koristi :P
   Jaz pa aplikacije ne uporabljam, sem že od nekdaj za leseno žlico, haha :D

   Izbriši