O JANEZIH, ROŽICAH IN SPLETNEM BONTONU

Če po naravi niste radovedni, vedoželjni in če informacij ne iščete na spletu, vam je prihranjen en kup kletvic, spletnega nasilja in ljudi, ki so na mnogih področjih razvoja obstali na ravni triletnega otroka, ki se mu namesto krvi po žilah pretaka ena sama hudobija. 
Med brskanjem po internetu vse pogosteje opažam grozljive komentarje, ki me pogrejejo tako zelo, da se med branjem počutim kot Martinova raca v pečici. Internet je v določenih pogledih res praktičen, v drugih pa hudičevo neumen. Tukaj je lahko vsak karkoli in kdorkoli. Tukaj si lahko ''Dehteča rožica'' ali pa ''Poredni Janez''. Bojim se, da se rožice in Janezi ne zavedajo, da so tudi na drugi strani ljudje. Tudi internetni svet je po svoje svet. Ne morem posploševati in pisati zakaj posamezniki ustvarjajo spletne strani in bloge. Upam pa si posplošiti in napisati, da nikomur niso všeč primitivni komentarji, ne glede na to ali je njihov avtor sosedova Ana ali Pikapolonica123.


Vse bolj se mi dozdeva, da nekateri pišejo komentarje samo zato, da tolčejo po svojih tipkovnicah, migajo razbolele sklepe in dvigajo prah iz mize. 
Verjamem, da je absolutno najbolj udobno deliti svojo negativo virtualno, iz kavča, s kokicami v roki. A tudi vi morate verjeti, da vaša žrtev pač ni kriva za težave, ki jih imate sami s seboj. Ustvarjalec uspešne spletne strani ali bloga pač ni kriv, da vašo ženo vsak večer boli glava, da je vaš mož več v gostilnah, kot pa doma in da vaš otrok še vedno kaka v plenice, medtem, ko je sosedov že pol leta čist. Če nimate nobene od teh in podobnih težav, pa imate še vedno neznansko potrebo nekomu povedati, da je grd, neumen in da naj gre v tri (recimo pisane marjetice), potem pa se bojim, da vaše težave presegajo samo partnerski odnos in kakce. Vem, da se blogi in ostale ''berime'' strani množijo kot gobe po dežju. Vem, da presežek nekvalitetne ponudbe ljudi dela nervozne in nezadovoljne, vem pa tudi, da se lahko (kot za skoraj vsako drugo stvar v življenju) odločite tudi kaj boste brali, komu boste sledili in koga boste s svojo zvestobo podprli. Vem, da se vam mnogo blogov in strani zdi nepotrebnih, odvečnih in bednih, a verjemite, da se morda tudi vašemu sosedu zdi bedno, da vsako leto sadite paradižnik, ker vam nikoli ne uspe, pa se vseeno ponoči ne priplazi na vrt in vam ga sežge.

Sama pišem, ker rada pišem. V prvi vrsti zate, v drugi za zveste bralce. Pa zato, ker je tudi pisanje način komunikacije, prav te pa našemu svetu kronično manjka. Imam veliko srečo, da me večinoma berejo ljudje, ki imajo sposobnost izražanja na normalnem človeškem nivoju. To je res dobro, kajti sama z dvojno hrbtenico stojim za tem, da nekdo, ki me v življenju ni niti enkrat videl, slišal ali komuniciral z mano ne more rušiti moje osebne entitete, stresati name svoje odvečne prtljage ali celo analizirati moje osebnosti. Na srečo je Facebook predvidel, da je lahko prvi vtis napačen in zaradi tega omogočil možnost brisanja in blokiranja vsakega, ki ti ni (več) všeč. Če ti nikoli ni bil, pa resnično ne vem čemu sploh visiš na njegovi strani in tratiš svoj dragoceni čas s spremljanjem nekoga, ki je iz tvoje smeri tako neznansko osovražen, medtem, ko on niti ne ve, da ti obstajaš. 
Dvojni klik, pa ga že ni več! Mislim, da je ta možnost veliko boljša, preprostejša (in predvsem bolj kulturna), kot pa javno sramotenje samega sebe. 

Zaključila bom s pomočjo dveh točk. 
1. Vsak ima svoje mnenje. Ni pa vsako mnenje verodostojno, želeno in pomembno. 
2. Vsak se želi počutiti koristnega in marsikdo pomemnega. A če se želite kot takšni kazati svetu boste morali trapaste komentarje zamenjati za pobiranje odpadkov ali darovanje krvi. Tako bo volk sit in koza cela. 
Čeprav je kulturni praznik že mimo, novega pa še dolgo ne bo, vas PROSIM, da ste vljudni. Če niste popolnoma zavožen primer, vas stane zelo malo, svetu pa prinaša OGROMNO. 

P.S. Če me 'ne morete', me odlajkajte. Na bedne komentarje sem namreč alergična še bolj kot na mleko. Kar pomeni ZELO!

_________________________________________________________________________________

Vir slike: http://coffeetalkxo.tumblr.com/post/113666102971/poetry-x-horoscopes

Ni komentarjev