KAJ BI ŽELELA VEDETI, ČE BI BILA SPET BRUCKA?

Jasno se spominjam dne, ko sem s kovčkom, solzami v očeh in tesnobo v srcu zapuščala svoj dom in se v smrtni tišini peljala proti Ljubljani. S tistim dnem sem uradno postala študentka. Ko danes, tri leta kasneje pogledam nazaj, sem neskončno vesela, da je to obdobje za mano. Bilo je za znoret težko. Slabo poznavanje Ljubljane, moje 'vaške' korenine in ljubezen do mojega kraja, pa so mi študij samo še otežili. Moje prvo leto je minilo precej turobno in samotno. Danes se zavedam, da je bilo moje vedenje avtodestruktivno in pišem objavo v upanju, da morda vsaj enemu bodočemu brucu olajšam ta psihično zahteven prehod in začetno krizo. 
Potrudila sem se in spisala nekaj nasvetov/korakov/idej, ki bi takrat tudi meni prišle še kako prav. 

1. UREDI SI SVOJ BIVALNI PROSTOR. 

Moja študentska sobica je bila pusta, brezbarvna, za povrh pa še prazna. V njej sem celo leto bivala sama in v resnici je bila še najbolj podobna zaporu. Moj prostor je odražal moje občutke, ki sem jih imela v povezavi z njim. Nisem ga marala, v njem sem videla moteči faktor. Šele čez nekaj časa sem dojela, da bodo slike, barve, obeski, rožice in nalepke polepšali sobo in jo naredili bolj prijazno. 

      Vir: https://www.pinterest.com/explore/clean-desk/?lp=true

2. SPOZNAJ SVOJ ŠTUDENTSKI KRAJ 

Resnično mi je žal, da se nisem že prvi teden podala na mini izlet po Ljubljani. Morala bi se usesti na trolo in se voziti naokrog. Tako bi pridobila vsak okvirno sliko kje se kaj nahaja in si s tem dolgoročno olajšala življenje. 

3. BODI ODPRT ZA NOVA  POZNANSTVA

Čeprav sem izredno zgovorna, nasmejana in prijazna, tega takrat nisem izkoristila. Namesto, da bi se fokusirala na nova prijateljstva, sem bila z mislimi pri starih. Namesto, da bi kakšen dan izkoristila za druženje, sem odštevala ure do odhoda domov. 

4. ZAPISUJ SI SVOJE STROŠKE 

Ljubljana je draga. Sumim, da sta podobna draga tudi Maribor in primorska Slovenija. Prva dva meseca študija sem brezglavo zapravljala in nisem bila pozorna na svoje denarne odhodke. Kasneje sem si postavila limit, za to odločitev pa sem hvaležna še danes. 

5. OPRAVLJAJ KAKŠNO ŠTUDENTSKO DELO

Če ti čas dopušča in imaš voljo je to fantastična odločitev. Pridobiš delovne navade, postajaš 
samostojen, si svoj šef pa še občutek, ko si denar prislužiš sam je popolnoma drugačen. 

6. UČI SE SPROTI IN IZKORISTI MOŽNOST SPROTNEGA OPRAVLJANJA OBVEZNOSTI 

Kolokviji, seminarske in govorni nastopi h končni oceni prispevajo ogromno, v primeru, da jih opraviš uspešno, pa vplivajo še na tvojo motivacijo in ti dajo nov zagon. 

7. IZPOLNI SVOJE ŽELJE 

Če prihajaš iz manjše vasi ali mesta bosta Ljubljana in Maribor prava osvežitev. Dejstvo je, da ponujata ogromno možnosti in priložnosti. Dokler se ne poglobiš, si ne moreš niti predstavljati koliko različnih stvari ti lahko ponudita. Muzeji, znamenitosti, obilo restavracij in s tem kulinaričnih dobrot, gledališče, koncerti, fitnes, ples in tako dalje... Sama sem si vedno želela na ogled baletne predstave in sem jih zato tudi redno obiskovala. 

8. KORISTI SVOJO ŠTUDENTSKO IZKAZNICO 

Mnoga kopališča, kino, trgovine ipd, ti nudijo popuste ob predložitvi študentske izkaznice. Meni se je to vedno zdel velik plus. 

Žal mi je, da nisem šla večkrat na grad, ker je pot do njega res prijetna in ravno pravšnja, da se malo razgibaš. Šmarna gora je že malo večji zalogaj, a je ob prijetno sončnih dneh odlična ideja, sploh, če jo obiščeš v dobri družbi. Mestni trg je čudovit, prav tako kofetkanje od Ljubljanici. 

KJE JESTI? 

Če obožuješ palačinke, potem jih moraš vsekakor poskusiti v Cafe Romeo, če pa imaš raje hobotnico, tartufe in jagenjčka, pa se ustavi v restavraciji JulijaRestavracija JB naj bi bila ena izmed top 100 restavracij na svetu in mislim, da s svojo pestro ponudbo navduši še tako zahtevnega gosta. 
Soba 102 nudi najboljši losos na svetu (poleg maminega, itak:D), v Joe Penas pa sem jedla največkrat. Mmmm, mehiške jedi! Foculus me je navdušil s svojimi solatami in picami, po nekaj slabih izkušnjah pa sem se obiskom odrekla in se začela pogosteje ustavljati v piceriji Tunnel.Če vam je blizu ekološka kuhinja predlagam bistro Bineta Volčiča v središču Ljubljane. Najboljši kebab ponuja Nobel burek, ki je odprt 24 ur in ta informacija bo prišla še kako prav tistim, ki se boste v jutranjih urah vračali iz vratolomnih žurov in si zaželeli kaj na hitro. Subway je krasen za ljubitelje sendvičev in vseh, ki nimate veliko časa za obrok.Če vas pot ne pelje v Bosno, pa si vseeno želite njihovih čevapčičev, potem si lahko željo potešite v Čevabdžinici Sarajevo 84. 
Za sladice pa vsekakor priporočam Cacao, kjer imajo nebeško dobro malinovo tortico in sladoled, ljubiteljem klasične saherce predlagam Zvezdo, odličen sladoled po svojem okusu pa najdete v Grefino.

Cafe Romeo 

Joe Penas

Picerija Tunnel

Cacao

Grefino

Upam, da sem z objavo komu pomagala, da bo kakšen nasvet prišel prav in da bo vaša integracija v družbeno življenje potekala nemoteno. Danes vem, da je življenje to kar iz njega naredijo naše misli, zato mislite dobro in svoje izzive sprejmite odprtih rok. Niso ovire, so nagrada. 

SREČNO IN USPEŠNO ŠTUDIJSKO LETO! 

Ni komentarjev